Όλυμπος

Το δέος που προκαλεί η θέα από την ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, μας δείχνει γιατί οι αρχαίοι Έλληνες έβαλαν στον Όλυμπο τον θρόνο του Δία και γύρω του την Ήρα, τον Ερμή, την Αφροδίτη, τον Άρη, την Άρτεμη και τους άλλους θεούς.

Πέρασαν χιλιάδες χρόνια, πέρασαν και οι θεοί εκείνοι αλλά η ανάβαση στον Όλυμπο και τα άλλα βουνά της κεντρικής Μακεδονίας συνεχίζει να είναι μια μοναδική εμπειρία. Πετάξτε με αλεξίπτωτο πλαγιάς, κάντε σκι στις χιονισμένες πλαγιές, περπατείστε στα μονοπάτια τους, πιείτε ένα αρωματικό τσάι από ντόπια βότανα στα ωραία χωριά, απολαύστε τον Μεσογειακό τρόπο ζωής\ –εδώ, οι άνθρωποι χαίρονται τη φύση, σε βουνά και θάλασσες, όλες τις εποχές του χρόνου.

Ακολουθείστε το ευρωπαϊκό ορειβατικό μονοπάτι Ε4, μετρείστε τις δυνάμεις σας και διαλέξτε ένα από τα εννέα καταφύγια του Ολύμπου, απ’όπου θα επιχειρήσετε την κατάκτηση του Μύτικα, στα 2.917μ. υψόμετρο. Τα πυκνά δάση, οι βαθιές χαράδρες, τα αλπικά λιβάδια, η συγκλονιστική θέα της θάλασσας, οι χιονισμένες και απόκρημνες κορυφές κάνουν τον Όλυμπο ένα από τα πιο όμορφα βουνά του κόσμου. 

Αυτή η γοητεία έπεισε τους Έλληνες να τοποθετήσουν την έδρα των 12 Θεών τους στον Όλυμπο και να ιδρύσουν στους πρόποδες του βουνού το Δίον, μια πόλη αφιερωμένη στο βασιλιά των Θεών και, σήμερα, έναν από τα μεγαλύτερους και καλύτερα διατηρημένους αρχαιολογικούς χώρους. 

Αν ανεβείτε το χειμώνα θα χρειαστείτε έμπειρο οδηγό και καλό εξοπλισμό. Την άνοιξη τα νερά του ποταμού Ενιπέα και τα χρώματα της φύσης μοιάζουν με θαύματα –μπορείτε να εντοπίσετε σπάνια αγριολούλουδα που ευδοκιμούν μόνο στον Όλυμπο, όπως η Anemoni Halleri με τα πανέμορφα ιώδη πέταλα και τα κατακίτρινα άνθη. Τον Μάρτιο μπορείτε να πάρετε μέρος ή να παρακολουθήσετε τους διεθνείς αγώνες ορειβατικού σκι και τον Ιούνιο, τον ορειβατικό μαραθώνιο δρόμο.

Καλοκαίρι και φθινόπωρο, ο Όλυμπος σφύζει από ζωή, οι αναβάσεις είναι ευκολότερες και όλα τα καταφύγια είναι ανοιχτά. Μην ξεχαστείτε, πάντως – το βουνό των θεών δεν είναι ποτέ τόσο εύκολο όσο μια βουτιά στις παραλίες της Πιερίας!

Όλυμπος - Ελλάδα
Όλυμπος